Din pasiune: Colectionam…dar cum, de ce?!

Noi 11th, 2015 | By | Category: Alte scari, Stiri/DiverseInceputurile acestui hobby de colectionat modele reduse la scara putem sa zicem ca isi au radacinile pentru toti la fel, de la cateva jucarii ale copilariei regasite prin pod si incercarea de a aduna toate masinutele ce ne-au umplut de bucurie copilaria, de la primirea in dar a catorva machete cu masinile reale detinute sau chiar pana la momentul in care „ne baga pe sub nas” cineva o colectie de reviste cu masinute, iar mirosul nostru fin trezeste la viata aceasta pasiune. Sau pur si simplu pentru a visa frumos, din admiratie pentru super masinile vazute in realitate, iar lipsa bugetului ne tine deoparte de sa zicem un Lamborghini Veneno la 1:1, insa ne place atat de mult incat ne multumim sa o admiram, zilnic, la scara redusa (pana la urma nu pe toti ne cheama Tiriac sa avem propriul muzeu auto 1:1).

La inceput toata lumea aduna orice, cat mai mult, orice scari – sa fie – e de fapt senzatia primului impuls si a ideii de a recupera timpul pierdut cat mai repede. Cu cat aduni mai multe cu atat ai senzatia ca tot mai ai de recuperat timp, si tot aduni, nu? :).

Pasiunea de la adunatul a cateva masinute ne duce pe drumuri catre forumuri, site-uri de specialitate, incepem sa citim, sa ne documentam, sa cautam anumite modele…si inevitabil ajungem sa ne intersectam cu alti colectionari. Aceste intersectari cu colectionari cu „state vechi de plata”, cu colectii impresionante ca exponate si valoare, nu fac altceva decat sa accelereze „nevoia noastra de incepator” de a achizitiona cat mai mult.

Aceasta pasiune este alimentata cu fiecare macheta cumparata, si astfel ea se dezvolta, creste si creste pana la nivelul in care incepe sa ne acapareze tot mai mult timp, spatiu, ne acapareaza chiar si discutiile cu consoarta, prietenii non-colectinari :). Poate pentru unii suntem plictisitori, neinteresanti, luati la misto (uite si p’asta aduna jucarii), insa ceea ce trebuie retinut intotdeauna este efectul colectionatului asupra noastra ca individ, euforia de la intalnirea fata in fata cu o macheta cautata timp de un an, starea de bine psihica oferita…ei bine… acestea sunt avantajele acestei pasiuni, acestea sunt lucrurile ce ne fac diferiti de ceilalti, oamenii fara pasiuni sunt monotoni, nu?, ei bine noi nu, noi stim cum sa ne hranim pasiunea…si o facem continuu!

Inevitabil in scurt timp o sa ajungem la vesnicele dileme existentiale ale oricarui colectionar, unde? cum? cate? care? unde sa le mai expun ca deja nu mai am loc in vitrine, cum sa le mai inghesui sa aiba loc toate, cate sa expun in living, cate pe hol, cate in birou? care sa le pastrez expuse si care sa le arunc intr-o cutie in pod. Nu cred sa existe un singur colectionar care sa nu se fi lovit de cel putin o astfel de problema.

f1coll

Ori deja de acum incolo mica noastra pasiune a devenit un hobby in adevaratul sens al cuvantului, ne gandim, mult si indelung si toata lumea ajunge la concluzia ca trebuie sa se reorganizeze, fiecare pe criterii stiute doar de „monstrul” din interiorul nostru ce se hraneste cu aceasta pasiune. Si astfel, unii decid sa colectioneze o anumita scara, sau o anumita marca sau un anumit producator, unii doar machete premium, altii doar serii complete (de reviste), unii doar jucarii vechi, altii machete bine definte pe perioade (pana in ’50, intre 50-70, 70-90, moderne), unii pe categorii de strada, de raliuri, de F1, camioane, autobuze, trenuri, avioane, nave, altii in functie de ce tipuri de masinu au circulat in Romania, ce masini au fost produse in Romania, am intalnit chiar si femei colectionare de masinute, una avea un criteriu binedefinit: masini roz sau lila(mi-a luat o saptamana sa inteleg aceasta culoare :))

Dupa aceasta re-organizare am dus pasiunea noastra la gradul de maturitate necesar de a intra pe o linie dreapta ca acest hobby sa ofere tot ceea ce poate sa ne ofere: maximul de pasiune, relaxare, hranire zilnica a ego-ului nostru interior, ceea ce ne face sa functionam in viata de zi cu zi mai bine, mai organizat, cu zambetul pe buze.

So, keep this passion alive! (fie ca hobby-ul vostru este colectionatul machetelor, papusilor, pictura, fotografia….)

Asemanatoare:

Gustul copilariei: Guma Turbo a reaparut pe piata - 2014
Avioane de Lupta: Nr 3 – Boeing B17F
Tonkin Replicas: Camion Freightliner Cascadia Sleeper Cab, scara 1:53

Comments

comments

Tags: , , , , , ,

One Comment to “Din pasiune: Colectionam…dar cum, de ce?!”

  1. Maria spune:

    Foarte interesant articolul,depinde de lucrurile care le colectionam,psihologic si acest lucru inseamna ceva despre persoana noastra,caracterul,felul de a fi …

Leave a Comment