Comparatie macheta premium vs macheta ieftina

Apr 2nd, 2014 | By | Category: 1:18, 1:43, Stiri/Diverse118

Multa lume vede aceleasi machete/modele la preturi fie foarte mici fie foarte mari singura diferenta fiind producatorul acelor machete, si atunci se intreaba care e diferenta care sa-l faca sa aleaga aceeasi macheta dar la un pret de 10 ori mai mare ?! Bineintes ca aceasta nelamurire o au indeosebi colectionarii de machete ocazionali si fix pentru ei e destinat acest articol.

Aveam in plan aceasta comparatie de mult timp insa a durat pana am adunat materialele necesare, pentru ca aceasta comparatie sa fie edificatoare.

Bun, sa revenim la vesnica dilema a unora, ambele machete sunt din metal si plastic, ambele sunt la aceeasi scara, daca difera doar producatorul de ce sa platesc de x ori mai mult pe ea?

Pentru exemplificare vom studia 2 machete premium produse de AutoArt la scara 1:43 si 1:18, precum si 2 machete low-budget produse de Bburago la scara 1:43 si 1:18.

1. Macheta AutoArt 1:18 vs Bburago 1:18.

118autoart pagani zonda 672 components of a 118 Pagani Huayra 250 E
Macheta premium produsa de Autoart ce reprezinta modelul Pagani Zonda este alcatuita din 672 de piese individuale (conform producatorului) asamblate impreuna pentru a reda frumos model de mai sus. Aceasta macheta necesita peste 400 de operatii, design piese, matrite, turnare parti metalice, injectie parti plastic, vopsire si nu in ultimul rand asamblarea ei….lucru ce se traduce in sute de oameni si sute de ore de munca pentru fiecare astfel de macheta.

Pretul unei astfel de machete este aproximativ 250 E.

118 TB_B18_25081_B_1000
Macheta Bburago ce reproduce modelul Lamborghini Reventon este fabricata tot din plastic si metal insa in total intreaga macheta este formata din 60 de piese individuale (numarate de mine). Dezvoltarea a 60 de piese din start necesita mai putine matrite, mai putini oameni la fabricarea lor precum si putini oameni la asamblarea ei (mai ales ca Bburago ofera aceasta macheta si ca kit ce o asamblezi tu acasa – deci pret de asambare O).

Pretul unei astfel de machete este 35 E.

Daca ne raportam strict la pret, de departe alegerea unei machete Bburago este cea mai optima, insa cand raportam pretul la numarul de piese observam deja ca o macheta Bburago este supraevaluata. Daca mai adaugam si calitatea vopselei, atentia la detalii, numarul de oameni si ore lucrate si nu in ultimul rand prestigiul producatorului o macheta premium de nivelul Autoart deja se vinde prea ieftin 🙂

2. Macheta AutoArt 1:43 vs Bburago 1:43.

143 aa mclaren 250 pct

Si cand trecem la o scara mai mica proportiile se pare ca se pastreaza.

O macheta Bburago a unui model Ferrari la 1:43 contine 20 de piese si costa 5-10 E spre deosebire de o macheta Autoart a modelului McLaren din imagine care contine 250 de piese si costa 150 E.

In final clientul decide ce-si doreste, fiecare raportandu-se la nevoia lui, insa cand faceti astfel de alegeri e bine sa tineti cont de toate aspectele care stau in spatele unei machete, nu doar de pret.

PS: E drept ca machetele fiecarui producator se adreseaza altui public tinta, insa asta e o alta discutie.

Asemanatoare:

Masini de Legenda nr.12 - Wartburg 353
Eligor: Dacia Logan Pick-up editie limitata, 1:43
Dacia Sandero Stepway, 1:43 custom

Comments

comments

Tags: , , , , , , , , , , ,

One Comment to “Comparatie macheta premium vs macheta ieftina”

  1. aaa spune:

    Bburago e pentru copii care le dau de pereti fara sa pateasca jucaria mare lucru.
    O comparatie mai buna ar fi fost cu Cararama, IST, IXO, Del Prado s.a., care sunt totusi machete (nu jucarii) si au cam acelasi pret cu Bburago/Maisto/Speed Track/etc.

Leave a Comment