Util: Info despre scara machetelor

Apr 5th, 2013 | By | Category: Stiri/DiverseCe inseamna scara unei machete?

Scara unei machete reprezinta o fractie (raport) ce face referire la un obiect din „viata reala” fata de replica acelui obiect. Scara standard a unui obiect real este de 1:1. Cu cat fractia este mai mica cu atat macheta obiectului este mai mica, sau cu alte cuvinte cu cat numitorul fractiei este mai mare (ex. 1:12, 1:43, 1:87) cu atat replica este mai mica.

scale model

Cum aflam scara unei machete?

Daca o masina reala are 4 metri(400cm), iar macheta ei are aprox 9,3 cm atunci replica masinii este la scara 400/9,3 = 43 => scara 1/43.

Pe acelasi rationament putem afla lungimea unei machete daca ii stim scara si dimensiunea reala, 400/43 = 9,3cm; sau putem afla dimensiunea reala a unei masini plecand doar de la scara si lungimea ei 9,3×43 = 400 cm.

Fabricanti de jucarii folosesc diverse scari pentru machete in functie si de obiectele pe care le reproduc, iar in functie de tara de origine sau piata de desfacere le noteaza diferit. Astfel in lume exista machete notate in scara standard, in inch, in cm sau in Gauge Scale (in general machetele feroviare si se refera la ecartamentul dintre sine).

Cum deja colectionarii nu mai sunt locali ci isi procura de peste tot machetele e bine sa stim ce inseamna fiecare si cum le definim.

Articolul de fata a plecat de la nelamurirea fata de o macheta auto de 3 inch, cumparata, insa la stabilirea scarii am gasit diverse informatii ba ca e de 1/64, sau de 1/72 say 1/87!

Mai jos am alcatuit 2 tabele pe care le consider utile pentru orice colectionar.

Primul tabel cuprinde diverse transformari in cm sau inch pentru diverse scari uzuale pe tipuri de machete. Atentie: dimensiunile machetelor in cm sau inch difera enorm de mult in functie tipul obiectului real (una este o bicicleta la scara 1/25, alta este un tren la aceeasi scara) si de asemenea difera destul de mult si in functie de model. De exemplu dimensiunea unei machete Mini Cooper la scara 1:43 este de 8,5 cm, iar dimensiunea unei machete Mercedes S Class la 1:43 este 11,6 cm, tocmai de aceea aceste dimensiuni sunt relative la o anumita scara.

Cel de-al doilea tabel contine o lista intreaga cu toate scarile folosite pentru toate tipurile de machete colectionabile: auto, moto, aero, navale sau spatiale, de la scara 1:4 pana la 1:3900.

Click pe link-ul de mai jos pentru continuare:

Continuare articol: Tabele scari machete

Asemanatoare:

Video Colectia Masini de Legenda - DeAgostini nr 1-20.
Machetele colectionabile NU sunt jucarii! AUTOart incearca sa schimbe aceasta perceptia incepand cu ...
Comparatie macheta premium vs macheta ieftina

Comments

comments

Tags: , , , , , , , , , , ,

Leave a Comment