Taxa auto 2013. Cum se calculeaza timbrul de mediu.

Ian 23rd, 2013 | By | Category: Diverse, StiriGuvernul a dat azi publicitatii proiectul de ordonanta cu privire la noua taxa auto intitulata timbrul de mediu.

taxa de mediu 2013

Prin introducerea acestei taxe Ministerul Mediului doreste doreste sa stimuleze innoirea parcului auto national pentru a ajunge, in urmatorii ani, la standardele de poluare pe care Uniunea Europeana le impune.

Pentru masinile  Euro 6, precum si pentru masinile hibride si electrice, timbrul este zero!

Pentru masinile cu tehnologii mai slabe (Euro 2, Euro 1 si non-Euro), timbrul va beneficia de o reducere si de pana la 90% in functie de vechimea masinii.

Pentru masinile Euro 5 timbrul isi va pastra valoarea actuala, iar pentru restul masinilor Euro 3 si Euro 4 timbrul va creste, statul incarcand sa descurajeze importul acestor masini.

Calculul timbrului de mediu – noua denumire a vechii taxe auto – se face in functie de  patru elemente: emisiile medii de CO2/km(inscrise in cartea masinii)norma de poluare, cilindreea şi vechimea maşinii.

Cum se calculeaza?

a) pentru autovehiculele cărora le corespund normele de poluare Euro 5, Euro 4 sau Euro 3, timbrul de mediu se calculează pe baza emisiilor de dioxid de carbon (CO2) prevăzute la anexa nr. 1, şi a cotei de reducere a timbrului de mediu, prevăzută în coloana nr. 2 din anexa nr. 2, după formula:

Suma de plată = [(A x B x(100 – C)]/100,

unde: A = valoarea combinată a emisiilor de CO2, exprimată în grame/km menționate in Cartea de Identitate a Vehiculului;
B = valoarea timbrului de mediu pentru emisiile poluante, exprimată în Euro/1 gram CO2, prevăzută în anexa nr. 1;
C = cota de reducere a timbrului prevăzuta in coloana nr 2 din Anexa nr 2

b) pentru autovehiculele din categoria M1 cărora le corespund normele de poluare non-Euro, Euro 1 sau Euro 2 şi pentru care nu este specificată valoarea combinată a emisiilor de CO2, după formula:

Suma de plată = [E x D x (100 -C)]/100,

unde: C = cota de reducere a timbrului prevăzuta in coloana nr 2 din Anexa nr 2;
D = cilindreea – capacitatea cilindrica;
E = timbrul de mediu, prevăzut în coloana nr. 3 din anexa nr. 3;

extras din ORDONANȚA pentru modificarea și completarea Legii nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule

In cazul masinilor cu norma de poluare Euro 5, Euro 4 sau Euro 3 unde timbrul se va calcula dupa formula:

Suma de plată = [(A x B x(100 – C)]/100,

Coeficientl A exista pe talon sau carte de identitate a autovehicului
Coeficientul B se extrage din tabelele de mai jos in functie de capacitatea cilindrica

Anexa nr 1.
taxa auto timbru de mediu 2013 euro-v
taxa auto timbru de mediu 2013 euro-iv
taxa auto timbru de mediu 2013 euro-iii

Coeficientul C se extrage din anexa de mai jos in functie de vechimea masinii.

Anexa nr 2.
taxa auto timbru de mediu 2013 reducere

In cazul masinilor cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 sau Euro 2 unde timbrul se va calcula dupa formula:

Suma de plată = [E x D x (100 -C)]/100,

Coeficientul C se ia din anexa 2 (de mai sus)
Coeficientul D – capacitatea cilindrica(cilindreea) a masinii specificata in talon
Iar coeficientul E se extrage din anexa 3(de mai jos)

Anexa nr 3.
taxa auto timbru de mediu 2013 anexa3

Asemanatoare:

Toyota. Ascensiune si decadenta!
Ce masini sunt scutite de noua taxa auto 2012?
Test extrem: Duster vs Tank T-80

Comments

comments

Tags: , , , , , , ,

5 Comments to “Taxa auto 2013. Cum se calculeaza timbrul de mediu.”

 1. om normal spune:

  E o aberatie si o minciuna infecta ordinara !!!
  Pentru euro 3,4 nu s-a scumpit cu doar 10 % !!!

  S-a scumpit cu vreo 30 % !!!!

  Un opel njoy 1.7 (1686 cmc) din 2004 euro 4, inainte taxa era 840 euro … acum este 1074 euro !!!

  Sunt niste javre ordinare care merita sa fie inrobite in sclavie (a se citi pedeapsa in folosul comunitatii), luate toate bunurile de-aici si de peste hotare, atat ale lor cat si ale familiei lor si sa munceasca pentru reconstruirea tarii pana la moarte daca nu pot indrepta raul facut intr-o viata de om.

  Merita sa nu fie lasati sa moara si nici sa aibe liniste, cu biciul, arma automata in spate sa ne construiasca cu mainile lor infrastructura distrusa, furata si fraudata. Si daca nu pot indrepta intr-o viata de om distrugerile, genocidul economic-social produs (poate si uman indirect), atunci sa plateasca si familiile lor, ca doar au tras toate foloasele si poate ei tocmai de-asta au furat si distrus atata, ca familiile lor sa aiba ce altfel n-ar fi capabile sa obtina pe cai oneste. Probabil ar fi resemnati daca sunt inchisi sau chiar executati acesti tradatori de tara, poate chiar multumiti, stiind ca famiile lor sunt cum n-ar fi putut fi niciodata daca ei n-ar fi furat si distrus atata. De-aceea risca atata oameni buni, pentru ca stiu ca indiferent ce patesc ei, familiile lor sunt asigurate pe viata.

  Daca ar exista un catusi de mic risc ca famiile lor sa plateasca greselile (incompetenta/neglijenta) / distrugerile (fraudele, ilegalitatile,coruptia,furturile) facute de ei, s-ar gandi de 1,000,000 de ori inainte sa comita asemenea atrocitati !

  Eu as zice ca daca acel criminal care a produs direct sau indirect un genocid economic/social/politic nu poate repara distrugerile directe sau indirecte provocate intr-o viata de om, muncind in camp pamantul/asfaltand/construind sau alte necesitati comunitare in mod fortat, gratuit, ba poate chiar reparand de 2 ori distrugerile provocate, atunci:
  – sotia sa preia din sentinta (cf legii prezumptie de vinovatie complice, si doar daca dovedeste ca a incercat sa-l opreasca in nenumarate cazuri, sa i se permita nu o ispasire mai scurta, ci posibilitatea dovedirii ca si-a adus contributia repararii distrugerilor provocate de complicitate sau lipsa luarii de atitudine impotriva a ceea ce sotul facea) – sa aiba de 2 ori mai multe sanse de a dovedi ca s-a reintegrat
  – copii:
  – (daca aveau +18 ani, asemenea mamei, cu munca in folosul comunitatii, prezumptie vinovatie, necesitate dovada ca au incercat sa-l impiedice sa comita atrocitatile/incompetentele cu consecinte extrem de grave, insa sa aibe de 2 ori mai mica sentinta ca parintii si de 3 ori mai multe sanse de a dovedi ca s-au reintegrat)
  – daca aveau 14-18, asemenea celor de 18 ani, cu de 5 ori mai multe sanse de a dovedi reintegrarea
  – daca aveau 10-14, asemenea celor de 18 ani, cu de 8 ori mai multe sanse de a dovedi reintegrarea
  – daca aveau 6-10 ani, sentinta de 4 ori mai mica, cu de 12 ori mai multe sanse de a dovedi reintegrarea
  – sub 6 ani, sentinta de 8 ori mai mica, cu de 16 ori mai multe sanse de a dovedi reintegrarea si scaparea de mentalitatea generata de mediul nociv in care au crescut.

  Scopul: sa dovedeasca familia ca nu este si nu va fi niciodata asemenea monstrului din politica (sau alte domenii publice) care a putut contribui intr-atat de mult la distrugerea nationala (a economiei, a societatii, a culturii, a educatiei, a sanatatii, a politicii, etc)

 2. Marian spune:

  CITE persoane din Romania isi pot permite o masina noua ?.. Cine are Bani de o masina noua ,ARE bani si de taxa….Mai priviti aceasta situatie si cu ochi celor fara bani,….

 3. […] ce guvernul a modificat complet legea taxei de mediu si a introdus timbrul de mediu, iata ca vineri (22/02/2013) Ministerul de interne a modificat si supus dezbaterii publice legea […]

 4. […] si Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, este mamica noii taxe de mediu pentru masini, intitulata timbrul de mediu, care a intrat in vigoare din 15 martie […]

Leave a Comment